Zwangeren

Zwangerschapsbegeleiding

Veel moeders maken regelmatig contact met hun kind vóór het geboren is. Ze leggen hun hand op de buik omdat dat prettig is of omdat ze, soms onbewust, even samen met hun kind willen zijn. Het kind kan dit ook echt ervaren, ook voelt het kind al gevoelens van behagen en onbehagen. Het kan zijn ruimte in de baarmoeder als een prettige, welkome plek ervaren, maar ook wel eens als een minder rustige plek.

De haptonomie gaat ervan uit dat de relatie tussen ouders en kind al voor de geboorte kan worden opgebouwd en verdiept. Zodra de moeder het kindje voelt bewegen, dit is meestal rond de 20ste week, wordt het voor de partner mogelijk om het kind te voelen en te ervaren of het reageert. In die periode kan een haptonomische zwangerschapsbegeleiding starten. De begeleiding bestaat uit 3 á 6 bijeenkomsten van ongeveer één uur en is bestemd voor een individueel ouderpaar. Ook is het mogelijk om als aanstaande moeder de zwangerschapsbegeleiding zonder partner te volgen.

Behalve het contact maken met het kindje, komt een goede lichaamshouding en ruimte maken in je schoot waardoor je het kindje makkelijker kunt dragen aan de orde. Verder is er aandacht voor het opvangen van de weeën, oftewel hoe ga je om met pijn.

De partner speelt bij de bevalling een belangrijke rol. Doordat de partner tijdens de zwangerschap al intensief bij het kindje is betrokken is de partner beter in staat bij de bevalling te coachen en te ondersteunen. Deze betrokkenheid van beide partners bij de zwangerschap en de bevalling vormt een goede basis voor een hechte band tussen ouders en kind.

Na de bevalling bestaat er de mogelijkheid om terug te blikken op de geboorte en hoe dat voor moeder en partner is geweest. We staan stil bij wat tijdens de zwangerschap is ingezet en hoe je dat kunt laten doorklinken in de nieuwe situatie thuis samen met het kindje.

Meer informatie?

Ik heb tijdelijk een patiëntenstop
dit formulier wordt niet gebruikt