Artiesten

Haptonomie voor artiesten

Voor elk artiest, beeldend kunstenaar, muzikant, schrijver of acteur, is het belangrijk dat hij of zij geloofwaardig overkomt. Tijdens deze overdracht van artiest naar publiek gebeurt er veel. Het publiek voelt, proeft, beleeft en ziet dat in de prestatie van de artiest. Dit kan een gedicht, boek, schilderij, beeld, muziek, film etc. zijn.

Als een artiest zich onzeker voelt en daardoor in zijn hoofd gaat zitten om het te willen controleren, komt dit bij het publiek ook zo over. Artiesten willen dit gevoel controleren, de paradox is dat de artiest eigenlijk zijn ding moet doen en er gewoon moet zijn.

“Je hoeft niet te kunnen zingen om een goede zanger te zijn”.

Iedereen weet wel dat alleen goed zingen niet genoeg is; als het gevoel in het liedje ontbreekt, komt het niet binnen bij het publiek. Dit geldt voor elke vorm van kunst, dus voor elke artiest is het gevoelsleven erg belangrijk.

Als artiest moet je jezelf durven geven, je kwetsbaar op stellen want je kunt je niet verschuilen en iedereen heeft over de prestatie een oordeel. Hoe ga je hiermee om en hoe beïnvloedt dat de prestaties van de artiest?

Haptonomische begeleiding kan ervoor zorgen dat de artiest beter in zijn vel komt te zitten en daardoor zekerder over zijn prestaties is. De artiest leert omgaan met spanningen en gevoelens die de prestaties belemmeren.

Haptonomie maakt dat je bewuster bent van de positie die je inneemt op een set, een podium of bv. achter een kunstwerk. Hierdoor kun je experimenteren en durf je te zijn wie je bent. Je wordt bewust van het gevoel en daarmee kun je doen wat je wilt en dat voelt het publiek ook.

Meer informatie?

Ik heb tijdelijk een patiëntenstop
dit formulier wordt niet gebruikt